برگزاری نشست بررسی حقوقی صیانت از حقوق بچه ها و نوجوانان در فضای مجازی خبرنگاران

به گزارش بلاگ پو، نشست بررسی حقوقی صیانت از حقوق بچه ها و نوجوانان در فضای مجازی در پژوهشگاه قوه قضاییه با حضور نمایندگانی از ساترا، فعالان حوزه کودک و تدوین کنندگان سند صیانت از حقوق کودک شورای عالی فضای مجازی برگزار شد.

برگزاری نشست بررسی حقوقی صیانت از حقوق بچه ها و نوجوانان در فضای مجازی خبرنگاران

به گزارش گروه اجتماعی خبرنگاران، نشست بررسی حقوقی صیانت از حقوق بچه ها و نوجوانان در فضای مجازی در پژوهشگاه قوه قضاییه با حضور کنندگانی از ساترا، فعالان حوزه کودک و تدوین کنندگان سند صیانت از حقوق کودک شورای عالی فضای مجازی برگزار شد.

در ابتدای این نشست، امیر ناظمی معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان فناوری اطلاعات کشور با بیان این که وقتی در مورد کودک و نوجوان حرف می زنیم راجع به نسل آینده ای صحبت می کنیم که باید مراقب باشیم آینده آن ها به چه شکل رقم می خورد گفت: هسته رقابت و فعالیت های کلیدی کنونی موضوع فناوری اطلاعات است و ما این موضوع را چه در کسب وکار ها و چه در فعالیت های سیاسی و اجتماعی می بینیم و طبق مطالعات سازمان ملل باید افراد با کارآفرینی فعالانه آشنا باشند.

وی با بیان این که در فضای مجازی مرز بین تولیدکننده و مصرف کننده برداشته می شود و ما به مفهوم تولید-مصرف کننده می رسیم گفت: هرکاربری همزمان ضمن استفاده از شبکه های اجتماعی به تولید محتوا در این شبکه ها نیز می پردازد و به همین دلیل در جهانی کنونی صرفا سواد رسانه ای مهم نیست، زیرا اینترنت فقط رسانه نیست و یک ساختار است و ما به افرادی نیاز داریم که نه فقط سواد رسانه ای بلکه سواد دیجیتالی داشته باشند، زیرا اینترنت نگاشت جهان واقعی است نه فقط یک رسانه.

ناظمی با بیان این که آموزش کودک از آموزش والدین جدا نیست ادامه داد: باید فرایند همزمان آموزش کودک و والدین اتفاق بیوفتد، زیرا ممکن است در حال حاضر سواد دیجیتال کودک از پدر و مادر بیشتر باشد و ما با پذیرش این ملاحظات باید چارچوب بندی درستی ارائه کنیم.

وی این چارچوب بندی را تفکیک فعالیت های فضای مجازی در سه لایه زیرساخت، خدمات و محتوا برشمرد و با اشاره به لایه زیرساخت گفت: اصل اول در این لایه تفکیک شبکه عمومی از شبکه کودک است. مثلا در انگلستان اینترنت برای مدارس وجود دارد و دسترسی کودک به هموهموضوعات باز گذاشته نمی شود. اصل دوم تنوع در شبکه های اختصاصی کودک است به این معنا که چند شرکت تامین کننده اینترنت و شبکه برای بچه ها وجود داشته باشد. اصل سوم تنوع در کارکرد ها است یعنی وقتی از شبکه کودک حرف می زنیم سه ویژگی فیلترینگ، قیمت مناسب برای حرکت به سمت عدالت اجتماعی و محتوای آموزشی و اختصاصی در شبکه کودک باید وجود داشته باشد.

معاون وزیر ارتباطات ویژگی چهارم لایه زیرساخت را رگولاتوری خواند و گفت: ساختاری که بتواند قوانینی تنظیم کند که تامین کنندگان اینترنت کودک براساس آن عمل کنند باید وجود داشته باشد. اصل پنج نیز اتصال به مراکز دانشگاهی و آزمایشگاهی و اصل شش مهم تر بودن اتصال مدارس نسبت به اتصال افراد و خانواده ها است، زیرا سطح پوشش اینترنت به لحاظ اقتصادی برای تمام افراد امکان پذیر نیست، اما برای مداس اینترنت پوشش داده می شود.

ناظمی اصل هفتم را سیم کارت های دانش آموزی دانست و گفت: ما از آموزش و پرورش درخواست کردیم که سیم کارت های دانش آموزی داشته باشیم که تازه 2 هفته پیش سازوکار آن از طرف این وزارت خانه تایید شد. سیم کارت دانش آموزی یعنی هر فرد زیر 18 سال می تواند برای خود سیم کارت داشته باشد که مسئولیت حقوقی آن متوجه والدینش است که مصوبه آن بعد از سال ها اینترنت و تکنولوژی هراسی به تصویب رسید. دانش آموزان می توانند بر روی این سیم کارت ها شبکه های اختصاصی خودشان را داشته باشند و آموزش و پرورش در ارتباط با آن سیاست گذاری کند.

وی در ارتباط با لایه خدمات در فضای مجازی گفت: اصل اول در این لایه خلق بازار به جای پروژه سازی است یعنی بازار برای مشارکت بخش خصوصی فراهم شود. اصل دوم تنوع در خدمات، اصل سوم تنوع در ارائه دهندگان خدمات برای قائل شدن حق انتخاب دانش آموز و اصل چهارم خدمات کنترل والدین است و ما بار ها و بار ها با آموزش و پرورش توافق کردیم که لایه خدمات را باهم پیش ببریم که متاسفانه تا امروز هنوز آموزش و پرورش وارد تعامل با ما نشده است.

معاون وزیر ارتباطات در ارتباط با لایه محتوا در فضای مجازی گفت: اصل اول در این لایه فقدان محتوای خوب یعنی رشد محتوای بد است و این اصل به این معنا است که ما باید توجه کنیم چرا محتوای خوب در عرصه فضای مجازی تولید نشده است که من فکر می کنم دلیل آن نبودن بازار و عرصه رقابت است. دومین اصل تنوع در تولیدکنندگان محتوا است تا رقابت برای محتوا های متنوع وجود داشته باشد و سومین اصل بازی به مثابه یک محتوا است یعنی توجه کنیم به بازی ها نیز به چشم محتوا هایی که می تواند جنبه آموزشی داشته باشد نگاه کنیم. اصل چهارم هم خلق بازار برای محتوا به جای رانت جویی و اصل پنجم تنوع در محتوا های آموزشی است تا به عنوان مثال برای کودکی در سیستان و بلوچستان محتوایی منطبق بر فرهنگ و آداب و رسوم کودک تولید شود تا فرایند آموزش بهتری داشته باشیم.

ما باید توجه کنیم که سیاست یکسان سازی ارث پهلوی اول تحت عنوان یکسان سازی فرهنگی است که متاسفانه حفظ شده است.

فضای مجازی باید ساختار مدیریت شده داشته باشد

در ادامه نشست، عاطفه ذبیحی مدیر گروه حقوق خانواده پژوهشکده حقوق خصوصی با بیان این که فضای مجازی در عین این که می تواند آسیب زا باشد باشد می تواند فرهنگ را نیز ارتقا دهد گفت: به همین دلیل است که موضوع ما حمایت از کودکی است که قرار است شهروند این جامعه باشد و اگر تدابیر مناسبی اتخاذ نکنیم در آینده مسائل عدیده ای پیدا می کند.

وی افزود: آن چه با آن روبرویم این است که باید شتاب، حساسیت و دقت در حوزه حقوق و آموزش بچه ها داشته باشیم. باید فضای مجازی ساختار مدیریت شده داشته باشد تا کودک بتواند آموزش های لازم را ببیند یعنی فضای مجازی هم باید پاک شود و هم در مرحله بعد ساختار مدیریت شده ای داشته باشد.

ذبیحی با اشاره به راهکار های عمده در حمایت از حقوق بچه ها و نوجوانان گفت: چهار راهکار رده بندی و مدیریت محتوا، ارتقای سواد مجازی، افزایش مهارت های بچه ها و والدین، قانون گذاری و حمایت و مراقبت از افراد آسیب دیده وجود دارد. در بحث آموزش که ابعاد مختلفی دارد کودک نباید محتوای نامناسب دریافت کند که هویتش به شکل نادرستی شکل بگیرد به همین دلیل باید رده بندی سنی محتوا محقق شود. از جهت دیگر کودک به این دلیل که الگوپذیر است و قدرت نقادی ندارد ممکن است مرتکب جرم شود، اما چون مسئولیت کیفری برای کودک قائل نیستیم باید به این مسئله نیز دقت و توجه لازم انجام شود.

وی با اشاره به مسائل دیگر حضور کودک در فضای مجازی گفت: یک مسئله سواستفاده از کودک و نقض حریم خصوصی کودک است که ممکن است برای فرد هویت و مسیری را ایجاد کند که حتی نتواند در آینده نیز آن را تغییر دهد همچنین باید مسائل اخلاقی که به جهت فضای مجازی ایجاد شده است مثل امکان تقلب در امتحانات مجازی دانش آموزان نیز به عنوان یک موضوع قابل توجه مهم ارزیابی و تلقی شود.

ذبیحی با اشاره به حمایت های حقوقی از حضور بچه ها در فضای مجازی گفت: از جهت حمایت های حقوقی تعهدات حقوقی بین المللی مثل اسناد و تعهداتی که ایران به آن ها پیوسته است وجود دارد، اما جدا از حقوق بین الملل در حقوق داخلی شاید کمتر قانونی را داشته باشیم که به فضای مجازی پرداخته است با وجود این که سایر قوانین آن را پوشش می دهند و قابل تعمیم به فضای مجازی چه در بحث حقوقی و چه در بحث کیفری هستند، اما اعتقاد ما این است که فضای مجازی به جهت جوانب و اقتضائات خاص خود باید قوانین اختصاصی داشته باشد.

باید بر فناوری سوار شویم

در ادامه کمیل خجسته مدیرعامل موسسه تبیان با بیان این که تغییر فناوری در دوره های مختلف درک بشر از خود و رخداد های مختلف را تغییر می دهد گفت: ما در تاریخ شکست های سختی را به دلیل تکنولوژی خوردیم و الان هم چنین اتفاقی میوفتد. در تغییر فناوری و تکنولوژی با حاکم شدن اسب بخار در زندگی هم تغییر ایجاد شد و به عنوان مثال سیستم آموزش برپایه IQ شکل گرفت که با پیشرفت دانش با EQ روبرو شدیم و بخشی از مدارس و نظام های آموزشی تغییر کرد و از سال 2016 وارد دوره DQ شدیم که ناظر به فناوری است و نظم جدیدی را به وجود آورده است.

وی با بیان این که زندگی دیجیتال یک زندگی تخت نیست بلکه عده ای که با ما تفاوت دارند می خواهند بر آن مسلط شوند که این موضوع نگران کننده ای است و فرهنگ ایرانی آن را نمی پذیرد گفت: ما باید توجه کنیم که باید بر فناوری سوار شویم و با آن هایی که می خواهند برآن سوار شوند رقابت کنیم و توجه کنیم که دغدغه ما، تغییر و مبارزه است تا انسان شایسته ای که مدنظر امام و اسلام است شکل بگیرد.

به مدل بومی روبروه فرهنگی برای پوشش فضای فرهنگی متکثر نیاز داریم

در انتهای این نشست، شهید شاطری سرپرست پژوهشکده جزا و جرم شناسی گفت: رهبر انقلاب در حکم تاسیس شورای عالی فضای مجازی شعار روبروه فعالانه و خردمندانه از حیث سخت افزاری، نرم افزاری و محتوایی را به کار بردند که شاه بیت ما در روبروه با این فضا است. درست است که دغدغه همه در جهان صیانت از کودک در فضای مجازی است، اما صیانت در همه جا به یکسان تعریف نمی شود پس روبروه فعال و خردمندانه ما تفاوت های نظری ایجاد می کند و این روبروه همان تربیت نرم افزاری است که باید روی آن چه در سطح قانون گذاری و چه در سطح اجرا کار کنیم.

وی افزود: معمولا قوانین ما در این حوزه انفعالی و پسینی است یعنی اگر آسیبی به طفل رسید باید چه کنیم حتی بحث صیانت هم بحث انفعالی است، اما ما باید روبروه فعال داشته باشیم که با صیانت متفاوت است.

شاطری گفت: فضای مجازی یک فضای فناوری پایه بسیار پیچیده ای است و ما نمی توانیم همان قوانین و مقررات در فضای واقعی را بر آن پیاده کنیم و این به دلیل ساختار و چینش فضای مجازی است و قدرت در فضای مجازی قدرت از بالا به پایین نیست بلکه قدرت شبکه ای است. برخی معتقدند فضای مجازی انتقال از مدرنیته به پست مدرنیته است و بحث اصلی پست مدرنیسم نسبی گرایی است در حالی که مدرنیسم به دنبال استانداردسازی جهان است که این هم اقتضائات خاص خودش را دارد.

وی با بیان این که فضای مجازی به دنبال این است که الگوی مسلط فرهنگی وجود نداشته باشد گفت: در این فضا هرکس می تواند محصول فرهنگی خود را عرضه کند که ما به آن فضای فرهنگی رها می گوییم. در این فضا هرکس بتواند مطلوبیت فرهنگی ایجاد کند می تواند اقتدار هم داشته باشد و ما با قاعده بالا به پایین نمی توانیم بگوییم شما باید این محصول را مصرف کنید. شاید بتوانیم شبکه ای برای بچه ها و نوجوانان ایجاد کنیم، اما حتی بر سر محتوا های آن هم در داخل اتفاق نظر وجود ندارد.

شاطری در پایان گفت: ما به مدل بومی روبروه فرهنگی نیاز داریم تا بتوانیم فضای متکثر فرهنگی و ذائقه های فرهنگی را پوشش دهیم.

bestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا

pariha.com: پریها مجله گردشگری، خبری، موفقیت، آشپزی و سرگرمی میباشد.

dorezamin.com: دور زمین: آشنایی با زیبایی های دنیا در مجله سرگرمی و گردشگری

منبع: خبرگزاری دانشجو
انتشار: 9 مهر 1400 بروزرسانی: 9 مهر 1400 گردآورنده: blogpo.ir شناسه مطلب: 44633

به "برگزاری نشست بررسی حقوقی صیانت از حقوق بچه ها و نوجوانان در فضای مجازی خبرنگاران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "برگزاری نشست بررسی حقوقی صیانت از حقوق بچه ها و نوجوانان در فضای مجازی خبرنگاران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید